Bäddsoffor

Vilka möbler måste man ha för att få ett väl fungerande hem, och hur ska man möblera? När man flyttar hemifrån och ska inreda sitt första egna hem har man ofta en lång rad frågor. Men, även om det förstås finns vissa möbler man behöver ha så finns det egentligen inte några generella svar på dessa frågor. När man inreder och möblerar gör man det efter sin egen smak, för att skapa ett hem som man kan trivas i. För att vardagslivet ska fungera behöver man en del möbler med vissa funktioner, men det finns faktiskt inga speciella möbler som man absolut måste ha, eller som man kan säga att alla kan vara utan. Det finns säkert de som skulle säga att du absolut måste ha en säng, en soffa, ett matbord och stolar.

Och självklart behöver du ha någonstans att sova och någonstans att äta. Och även om det inte är helt livsavgörande är det lättare att få till ett bra vardagsliv om du också har någonstans att sitta och koppla av, umgås och se på tv. Men det betyder faktiskt inte att du måste ha just de möbler vi räknat upp. Du behöver inte ens ha en möbel för varje funktion. Många bor trångt idag, och särskilt det första egna boendet brukar handla om en liten lägenhet eller kanske bara ett studentrum. När man har ont om plats får man tänka lite extra smart för att få in alla funktioner man vill ha i ett hem. Ofta är det svårt att få plats med både soffa och säng, till exempel, och då kan du med fördel välja en flexibel möbel som kan användas på flera sätt. En bäddsoffa är en extra smart att möblera med om man bor trångt. Bäddsoffan är en soffa och säng i en och samma möbel och du spar massor av dyrbar golvyta.

Förr i tiden var det betydligt vanligare med bäddsoffor än det är idag. Då var det vanligare att man var trångbodda, och en bäddbar kökssoffa kunde ge sängplats åt många när kvällen kom. Dessa soffor var inte särskilt bekväma varken att sitta eller ligga i, en de fyllde ändå en viktig funktion. Kan hända att det är minnen av dessa soffor som gör att en del idag är tveksamma till denna typ av möbel.  Många ser också en bäddsoffa som en stor och klumpig möbel, som tar plats och inte passar in i dagens moderna hem. Men, då har man förmodligen inte tittat på dagens utbud av bäddsoffor, eller så har man helt enkelt inte förstått att de snygga sofforna faktiskt är bäddbara. För dagens moderna bäddsoffor är lika sköna och bekväma att sova i som en säng, och de är lika snygga och komfortabla att sitta i som vilken annan soffa som helst. Många av de populäraste soffmodellerna finns också att köpa som bäddbar variant. Du kan alltså välja en bäddsoffa för att spara plats, och ändå möblera med en soffa av din favoritmodell. Det finns till och med hörnsoffor som är bäddsoffor, så du har mycket stor valfrihet även om du vill ha en bäddsoffa.

Bäddsofforna blir ett allt vanligare inslag i svenska hem, och eftersom det går att få en bäddbar soffa i nästan vilken modell som helst passar de in i den flesta hem. enbart genom att byta ut den vanliga soffan mot en likadan, fast en bäddbar, kan du få en extra sängplats för dig själv eller övernattande vänner. Och det är förstås inte bara en bra lösning för den som bor trångt. En bäddsoffa är ett bra alternativ för alla som vill ha en extrasäng för vänner som vill sova över, om man inte har ett speciellt gästrum.

Det finns massor av bäddsoffor att välja på för den som vill ha en smart och flexibel möbel. Och de finns inte bara i olika soffmodeller. Det finns också skillnader i hur soffan förvandlas till en säng. DU kan välja en soffa som har en utdragbar säng eller en soffa som man viker ut för att få en mjuk och skön madrass, för att bara nämna några exempel. Den enda gemensamma nämnaren mellan de olika bäddsofforna är att de är möbler som är en bekväm soffa på dagen och en skön säng på natten. En bäddsoffa, oavsett modell och typ, fungerar alldeles utmärkt som extrabädd för övernattande gäster, men den kan också fungera lika bra som din egen säng om du inte har plats för både soffa och säng i din lägenhet.

Soffan brukar vi se som en av hemmets viktigaste möbler, även om den, som sagt, inte behöver vara helt oumbärlig. Men, eftersom de flesta av oss använder soffan dagligen, och också ger den en central roll i hemmets finaste rum, vardagsrummet, är det förstås ett viktigt val när man ska köpa sin soffa.  Vi använder soffan dagligen och det är förstås väldigt viktigt att den är skön att sitta i och ger plats för alla. Många väljer en hörnsoffa just för att få tillräckligt med sittplatser, eftersom en hörnsoffa ger väldigt mycket sittplats i förhållande till den yta den tar upp. Och numera finns det alltså även bäddsoffor i hörnmodell. Det betyder att du inte behöver avstå från en soffa du vill ha bara för att du vill att soffan också ska fungera som säng.

Att en soffa är skön och bekväm, och att vi har höga krav på dess komfort och funktion, betyder inte att vi inte har krav och önskemål då det gäller design och utseende. Eftersom soffan ofta är den dominerande möbeln i vardagsrummet och den möbel som sätter stilen i rummet är det givetvis också viktigt att den är snygg. Att utseendet spelar stor roll kan vara en orsak till att bäddsoffan tidigare inte varit så populär, Men nu när bäddsoffor är lika snygga som vanliga soffor tar den en allt större marknadsandel. Idag när du kan välja din favoritsoffa och få den i en bäddbar variant är det inte så svårt att välja den praktiska varianten av soffa. Ofta kan du inte ens se med blotta ögat om en soffa är en bäddsoffa eller inte.