Designmöbler

Designmöbler är ett ord som har en alldeles speciell klang. Att ta in en designmöbel i inredningen skapar genast en speciell känsla, och framför allt ett budskap. Det finns de som helst bara använder sig av designmöbler, medan andra nöjer sig med en eller ett par möbler från någon känd designer.

Det finns givetvis mer och mindre kända designmöbler, men en del klassiker är så välkända att nästan alla känner igen möbeln när de ser den i ett rum. Som exempel på designmöbler som blivit klassiker och som i stort sett alla känner till kan vi nämna Arne Jacobsens trebenta stol Myran och Carl Malmstens pinnstol Lilla Åland.

Möbeldesign är, som alla vet, konsten att formge möbler. Förr i tiden tillverkades allmogens möbler i första hand för att fungera, och det var inte sällan bonden själv som snickrade ihop möbler för vardagen. för de finare rummen tog man ofta hjälp av kringresande möbelsnickare och möbelmålare, som skapade möbler efter önskemål. På denna tid var det enormt stor skillnad på möbler ute i gårdarna och de man såg på slott och herresäten. Adeln och de kungliga hoven beställde möbler från mästare som formgav och tillverkade möblerna efter den tidens smak. Dessa möbler var inte lika inriktade på funktion som allmogens möbler, utan här var estetiken avgörande. Några av de som formgav möbler för de finare salongerna under 1700-talet skapade möbler som fortfarande håller stilmässigt och mästarna räknas till de stora möbeldesignerna. Här i vårt land verkade Georg Haupt, som var en av de stora formgivarna av gustavianska möbler.

Han tillverkade många olika typer av möbler men blev främst känd för sina vackra byråer. I England var, samtidigt, Thomas Chippendale, verksam som möbeldesigner, och många har säkert sett möbler i den säregna Chippendale-stilen. Thomas Chippendale räknas som en av de största möbelformgivarna i England under 1700-talet, och han skapade en helt egen stil, som kan sägas vara en blandning av klassicism, rokoko, gotik och kinesiserande inslag. Stilen kom snabbt att anammas av andra engelska möbelsnickare, och den kom att få stor betydelse för engelsk möbelkonst under slutet av 1700-talet. Chippendale fick ett genombrott som ny stil, främst i USA, under slutet av 1800-talet och under 1900-talet blev stilen ännu mer populär. Hit till Sverige kom chippendale främst genom amerikanska TV-serier.

Under 1700-talet, då Haupt och Chippendale var verksamma, var möbeltillverkning fortfarande ett hantverk. Möblerna tillverkades för hand, enskilda exemplar i låg upplaga. I början av 1800-talet började man massproducera möbler industriellt, och i samband med detta blev formgivning av en prototyp mycket viktig. Prototypen skulle provas och ofta förbättras innan man kunde sätta igång och massproducera möbeln. Nu ställdes det alltså nya krav på möbelformgivare. En av de första moderna möbeldesignerna, som formgav möbler för industriell tillverkning, var den tyske möbelsnickaren och företagaren Michael Thonet. Han skapade bland annat sirliga caféstolar i böjträ. Stolar som idag är mycket eftertraktade och som har mycket hög status bland designmöbler.

Från början på 1900-talet anlitades allt oftare professionella formgivare av företagen. Oftast anställdes arkitekter, som formgav hus, men som också designade både inredning och möbler till husen de skapade. Här i Sverige har vi en lång rad exempel på sådana allsidiga arkitekter och formgivare, som Carl Malmsten, Bruno Mathsson, Yngve Ekström, Ragnar Östberg och Gunnar Asplund för att bara nämna några. Senare kom formgivarna att mer och mer specialisera sig och vi fick renodlade möbeldesigners, som skapade många av de möbler vi idag kallar klassiker.
Många av de klassiska designmöblerna är stolar, vilket beror på att just formgivning av sittmöbler i allmänhet, och stolar i synnerhet, alltid har intresserat möbeldesigners. Detta är också orsaken till att vi oftast hittar bilder på stolar i böcker och litteratur om designmöbler. Men, designmöbler är givetvis inte bara stolar.

Designmöbler är alltså inte bara stolar och andra sittmöbler. De behöver heller inte vara tillverkade av de gamla kända formgivarna. Designmöbler måste heller inte ha uppnått klassikerstatus, även om möjligheten att de en gång ska räknas till de tidlösa och klassiska möblerna är stor. Designmöbler är faktiskt ett relativt brett begrepp, som inkluderar många olika sorters möbler och detaljer som lampor och liknande.

Men en gemensam nämnare har i alla fall alla designmöbler, och det är att de har formgivits av professionella formgivare, och att protoypen noggrant har testats och förbättrats innan den har gått vidare till tillverkning. När vi drömmer om en designmöbel, eller köper en, är det oftast i första hand för den snygga designens skull. Men, en riktig designmöbel är inte bara snygg att se på, den är också funktionell och du får alltså både funktion och design i en och samma möbel.

Även om de gamla designklassikerna kan kosta riktigt mycket, finns det designmöbler för de flesta plånböcker. Idag kan du hitta designmöbler på nätet, vilket förstås har gjort det mycket lättare att hitta det man vill ha. här på internet hittar du förmodligen det största utbudet av designmöbler, och ofta också de bästa priserna. Många av butikerna på nätet har bra priser i sig, men man erbjuder också regelbundna kampanjer som ger dig möjlighet att köpa design till riktigt låga priser. Men, om du hittar en designmöbel till ett nästan osannolikt lågt pris ska du vara lite försiktig. Eftersom designmöbler är så eftertraktade finns det en del som försöker sno åt sig en del av kakan genom att sälja falska designmöbler. Man säljer helt enkelt kopior, men det är inte alltid man upplyser om att det handlar om en kopia. Att sälja kopior av designade föremål, oavsett om det handlar om möbler, väskor eller något annat, är olagligt. Om du tänker köpa en gammal designklassiker är det därför klokt att be om ett äkthetsintyg, eller att bara handla hos seriösa butiker eller auktionsfirmor.

Moderna designmöbler är inte lika utsatta för kopiering, och dessa finns också i en betydligt bredare prisskala. Idag tillverkas designmöbler som de flesta har råd med, och du behöver inte avstå från annat för att kunna berika ditt hem med en snygg och funktionell designmöbel.