Hörnsoffor

Soffan har ofta en mycket central roll i hemmet och därför är det mycket att tänka på när man ska välja och köpa en ny. Det är kanske inte så svårt att hitta en soffa man tycker om när man kommer in i ett möbelvaruhus där snygga soffor står på rad. Men, soffan ska ju inte bara vara snygg utan den har också en viktig funktion att fylla. Och för att du ska få en soffa som uppfyller just dina krav och önskemål finns det några saker att fundera på innan du bestämmer dig.

Hur vill du använda soffan? Ska det vara en soffa som bara används vid högtidligare tillfällen, och som mest är en ”finmöbel” där design är viktigare än funktion? Eller ska soffan användas dagligen, och både vara skön att sitta i och snygg att se på?

Vill du ha sittplatser för många eller behöver du bara plats för några få? Har du behov av en bäddbar soffa? Hur ser rummet, där den ska stå, ut? Rummets storlek och utformning kan ha stor betydelse för vilken soffa du ska välja. Det är inte alltid man kan välja soffa helt fritt efter egen smak, utan ibland kan an vara begränsad av det utrymme man har till hands.  När du ser en soffa i det stora möbelvaruhuset kanske den inte ser så stor ut, men när du får hem soffan till ditt vardagsrum kan den helt plötsligt verka gigantisk och det kan kännas som om den tar över helt och hållet. Det kan vara svårt att föreställa sig hur soffan kommer att se ut i ett vanligt rum, eftersom de ofta står i mycket rymliga och luftiga lokaler när vi ser dem i butiken.

Men det är inte bara soffans storlek som man kan lura sig på. Många tror, till exempel, att man måste ha ett stort rum för att kunna ha en hörnsoffa. Men, så är det inte alls. En hörnsoffa kan ibland till och med vara det bästa alternativet om du bor trångt och behöver plats för många. Hörnsoffans speciella form gör också att man kan möblera hörn eller prång som annars kan vara svåra att möblera. I den situationen kan en hörnsoffa ibland vara det bästa, och kanske också det enda alternativet. Dessutom ger en hörnsoffa fler sittplatser i förhållande till den yta den tar upp och kan därför vara lämplig för den trångbodde. Det kan givetvis vara svårt att placera in en stor divansoffa eller en hörnsoffa av den största modellen i ett litet rum, men eftersom det finns hörnsoffor i olika storlekar och utformningar, så finns det oftast något som passar, oavsett hur du bor. Och det stora utbudet betyder att du kan välja en hörnsoffa som passar i just ditt rum. Och naturligtvis kan du välja själv om soffan ska vara höger- eller vänsterställd vilket förstås ger en ännu större flexibilitet.

När hörnsofforna slog igenom på 1980-talet valde nog många en hörnsoffa för nyhetens behag, och för att få något annorlunda som inte alla andra hade. Men, eftersom dessa soffor snabbt blev oerhört populära hade snart alla andra också en hörnsoffa. Trots att det inte längre stack ut behöll hörnsoffan ändå sin popularitet.  Det var nog helt enkelt så att många upptäckte den stora potentialen hos denna typ av soffa. Har man en gång har valt en skön, och praktisk, hörnsoffa kan det vara svårt att byta ut den mot en mer traditionell modell. I hörnsoffan sitter man bekvämt, och det finns gott om plats att krypa upp för att läsa en god bok, eller bara koppla av. Under åren har hörnsofforna utvecklats och idag kan du, till exempel, få en hörnsoffa med divan. Detta är den allra senaste trenden inom inredning och vill du ha det senaste och hetaste ska du absolut titta på en divansoffa.

Den som har trott att man inte kan ha en hörnsoffa i en liten lägenhet behöver definitivt titta på det enorma utbudet av soffor som erbjuds idag. Och om du bor trångt kan du ju faktiskt till och med sova i soffan. Om du väljer en bäddbar soffa kan du spara massor av plats eftersom du kan använda soffan både som sittmöbel på kvällen och säng på natten. Och numera finns det bäddsoffor i alla tänkbara modeller,  även i hörnmodell, vilket betyder att du kan välja en soffa som du gillar och få den i en bäddbar variant
Hörnsoffan är, med andra ord, ett bra val både om du vill ha plats för många och om du vill ha extra bäddplatser permanent eller när du får gäster. En annan fördel som gör denna typ av soffa praktisk är att man får plats med ett större soffbord framför hörnsoffan eftersom du inte behöver komplettera med fåtöljer eller en extra soffa.

Att du själv kan välja om soffan ska vara höger- eller vänsterställd innebär att hörnsoffan är en flexibel möbel som du kan anpassa efter rummet. Flera av modellerna kommer också i moduler som du själv bygger ihop, och då kan du forma soffan efter dina egna behov, eller efter rummet där den ska stå. Om du känner för förändring och vill möblera om har du stora möjligheter genom att flytta om delarna, och om du flyttar och ska möblera ett helt nytt rum, kan soffan anpassas även efter det nya rummet. Dessutom finns givetvis hörnsoffor också i många olika storlekar. Du kan få en nätt soffa som får plats även i det lilla vardagsrummet och du kan välja en gigantisk och generös hörnsoffa med divan som fyller hela rummet om du har plats för en sån. Du kan helt och hållet välja utifrån dina behov och din personliga smak.

En soffa, som har en central roll i hemmet, både funktionellt och designmässigt, ska naturligtvis leva upp till en lång rad krav och önskemål. Den ska vara skön att sitta i och snygg att se på.  Med en hörnsoffa får du en soffa som ger plats för alla, och som låter dig utnyttja hörn som kan vara svåra att möblera.