Köksmöbler

När man flyttar hemifrån, till sitt första egna boende är det förstås väldigt mycket man behöver för att få ett hem som fungerar i vardagen. Vilka möbler just du behöver ha i ditt hem beror förstås på dina behov och förutsättningar. Det finns förstås en del basmöbler som nästan alla måste ha. alla människor behöver, till exempel, äta och sova för att överleva. Så ett matbord och några stolar, samt en säng, hör till de allra mest nödvändiga basmöblerna.

Köksmöbler hör alltså till det första man skaffar när man sätter bo. Ett kök har ju en hel del fast inredning, som skåp, diskbänk och arbetsbänk. Så de köksmöbler du i första hand behöver är möbler där du kan sitta och äta. Köksbordet är kanske den viktigaste möbeln av alla. Sen måste du förstås ha sittplatser, och oftast ställer vi några stolar vid bordet. Men, förr i tiden, när man var tvungen att tänka mer praktiskt, inte minst för att man var trångbodd, var en kökssoffa en självklar möbel. Soffan gav många sittplatser vid bordet, och eftersom barnkullarna ofta var stora behövde man ha en soffa för att alla skulle få plats vid bordet. Men, kökssoffan fyllde ofta också en annan funktion.

Den var bäddbar, och förvandlades varje kväll till säng för en eller ett par personer. Kanske var det barnen som fick sova i soffan, eller pigan i de fall det fanns en sån i huset. Kökssoffan var då en både självklar och nödvändig köksmöbel. Men, efter hand blev barnkullarna mindre och bostäderna större, och man behövde inte längre ha sovplatser i köket. De gedigna kökssofforna fick flytta ut, och köksmöblerna bestod istället av stolar runt bordet. En traditionell köksgrupp består av ett bord och fyra stolar, men det går givetvis att komplettera med fler stolar om man behöver fler sittplatser.

Om du går ut i möbelbutikerna och tittar på köksmöbler idag ser du att de flesta matgrupper består av just ett bord och fyra stolar. Men, eftersom alla hushåll inte ser lika ut, och behovet varierar, finns det också matgrupper med annat antal stolar. I det lilla hushållet räcker det kanske med två stolar, och det finns naturligtvis köksmöbler där du kan få två stolar till bordet. En köksmöbel bestående av ett litet bord och ett par stolar kan vara den perfekta lösningen för dig som bor trångt, eller som inte har ett kök med plats för en vanlig matgrupp. Det finns kök som i första hand är avsedda för matlagning, och där man tänkt att matgruppen ska stå i ett separat matrum. Och visst kan det vara fint att ha en matsal, där man bara äter, och slipper se grytorna och kastrullerna som står staplade på diskbänken. Men, även om man äter de flesta måltider i matsalen, kan det vara bra att ha några nätta köksmöbler, så att man kan ta en kopp kaffe, eller äta frukosten, i köket.  För små kök, eller för ensamstående, kan en mindre köksmöbel vara det bästa alternativet.

Men, även om man räknar matbordet och stolarna till de självklara köksmöblerna, måste du förstås inte köpa möblerna som en grupp. för att få en lösning som passar just dig och dina behov, kan du också välja ett köksbord som du gillar och komplettera med de stolar du behöver. Idag är det populärt att handla möbler på auktioner och loppis, och man behöver inte alltid ha möbler som är avsedda för varann. Att kombinera ihop en egen köksgrupp av udda stolar och ett bord är minst lika rätt som att köpa en snygg och elegant matgrupp i stora möbelvaruhuset. Du kan samla på dig udda stolar, och måla dem i samma färg om du vill ha ett enhetligt utseende. På så sätt får du användning för gamla stolar som fortfarande fungerar, och du kan skapa en personlig och inbjudande miljö i ditt kök.

Köksmöbler är ju möbler som används dagligen och som har funktioner att fylla. Därför är det förstås viktigt att du skaffar möbler som motsvarar just dina krav och önskemål. När du ska välja ett köksbord, till exempel, ska du givetvis ta ett bord som faller dig i smaken, och som passar in i ditt kök. Har du ett lantkök behöver du ha ett bord som förstärker den lantliga stilen, och i ett modernt kök vill du kanske ha ett bord med renare linjer och kanske till och med ett minimalistiskt formspråk. Men, glöm inte att även se till det funktionella när du gör ditt val. Även om bordet är snyggt måste det också passa dina behov.

Brukar ni vara många runt bordet är det förstås bra att välja ett stort köksbord, som verkligen ger plats för både mat och matgäster. Har du ont om arbetsyta i köket behöver du kanske ett större bord just av den anledningen, så att du kan använda bordet när du bereder maten eller bakar bröd. Det finns ett mycket stort utbud av bord och andra möbler för köket, och du kommer garanterat att hitta något som passar. Du kan välja storlek på bordet efter dina önskemål, och efter hur stor plats du har i ditt kök. Även formen på bordet kan vara viktigt att tänka på när det gäller utrymmet. Ett runt bord passar bra om det inte är så gott om plats, eftersom det är lättare att ta sig runt, utan störande hörn som sticker ut.

När det gäller köksstolar är utbudet om möjligt ännu större. Du kan välja stolar med eller utan armstöd, och med eller utan stoppad sits. Och eftersom den gamla kökssoffan har återkommit i ny och modern tappning kan du också byta ut några av stolarna mot en soffa. Många tycker att en kökssoffa ger en mysigare stämning i köket, och den ger definitivt fler sittplatser i förhållande till den yta den tar upp. Kökssofforna finns också i ett brett utbud, med allt från gamla klassiska modeller till nätta pinnsoffor som får plats i vilket kök som helst. Oavsett vilken inredningsstil du gillar kan du alltid hitta köksmöbler som sätter stilen i ditt kök.