Rottingmöbler

Det finns möbler och så finns det möbler. Det finns få som inte berörs av rottingmöbler, till exempel. Att just möbler av rotting väcker så många känslor kan till en del bero på att många har minnen från äldre tider då en rottingsoffa eller en rottingfåtölj ofta var ett viktigt inslag i hemmet, eller på verandan. Kanske minns du den vackra, sirliga mormorsstolen som stod på mormors veranda. En rottingstol som ger sommarkänslor även om det är mitt i vintern.

Men, minnena kan förstås också komma från de där rottingmöblerna på mosters altan, där det serverades saft och nybakade bullar vid varje besök. Oavsett vem eller vad du och jag förknippar med rottingmöbler så handlar det oftast om glada minnen, och ofta förknippat med sommar.

Och de som inte har egna minnen av rottingfåtöljer, eller korgstolar, som de också kallas, kan ändå se dessa vackra möbler på foton från förr. En vackert sirlig rottingfåtölj på en vacker punchveranda, eller en enklare korgstol på torpstugans lilla veranda. Vackert och romantiskt på en gång. Och eftersom rottingmöblerna passar in i de flesta miljöer är det inte så konstigt att dessa möbler fortfarande är lika populära som de en gång var. Vackra tidlösa möbler, det är väl det som kallas klassiker.

En av de faktorer som gör rotting så omtyckt är att det är ett naturmaterial. Många föredrar naturmaterial i sina möbler även om de kräver lite mer omsorg och underhåll, och kostar mer, än möbler av plast och andra syntetmaterial. Rotting är alltså ett naturligt material som i första hand används vid tillverkning av möbler. Ofta kallar vi dessa möbler för korgmöbler. Rotting är ett material som kommer från vissa palmarter och framställs ur den slingriga stammen. En del rottingpalmer kan bli upp till 200 meter långa, vilket förstås ger riktigt bra material för tillverkningen av möbler.

Möbler av rotting har använts och älskats under flera hundra år, och med jämna mellanrum får de en ”pånyttfödelse” och blir ännu mer populära. Under 1980-talet, till exempel, möblerade man gärna med korgstolar, men många har sedan dess tröttnat på sina gamla rottingstolar och kanske till och med gjort sig av med dem. Idag är rottingmöbler återigen på tapeten och kanske finns det en och annan som ångrar att man inte behöll sina fina möbler. Den som har sina rottingmöbler kvar kan skatta sig lyckliga och damma av de gamla stolarna för att inreda både trendigt och trivsamt.

Rottingmöbler används i dag mest på uteplatser och i uterum. Men, dessa möbler passar förstås lika bra inomhus. Och i den populära lantliga inredningsstilen är en rottingstol nästan ett måste. Med en dyna, eller en nackkudde blir rottingfåtöljen både snyggare och bekvämare och den passar lika bra som ett exotiskt, eller romantiskt, inslag i vardagsrummet som på altanen. Många tror att rotting är ett känsligt och svårskött material, men det stämmer inte alls. Tänk bara på alla rottingstolar och andra möbler som har gått i arv, och som fortfarande är i bruk, efter många årtionden. Det är ju ett bevis om något på att detta är möbler som tål en hel del. Dessutom kräver rottingmöbler inget komplicerat underhåll, som trädgårdsmöbler av trä ofta gör. Det räcker med att torka av möblerna med en fuktig trasa när de blir smutsiga. Du kan använda rottingfåtöljen utomhus om du låter den komma in i skydd under vintern. Och om de får stå under tak, inne eller på en skyddad uteplats, håller de nästan hur länge som helst.

Trädgårdsmöbler av rotting har alltid haft en speciell särställning. De är naturligtvis omtyckta för att de är så vackra och ger ett exklusivt intryck, men också för att stolar och soffor oftast är bekväma och komfortabla. Det finns också många olika modeller av rottingmöbler, så att det finns något för alla. Dagens sortiment av rottingmöbler består inte bara av de klassiska grupperna med soffa och fåtöljer, utan numera finns det också rottingmöbler som passar utmärkt som matgrupp. De äldre möbelgrupperna har vanligtvis lägre bord och är mer avsedda som sällskapsgrupp där man tar en kopp kaffe och sitter och pratar.

För alla som inte har sparat sina 80-talsmöbler, eller inte har ärvt några vackra gamla rottingmöbler finns det idag massor av nya rottingmöbler att köpa. Och modellerna är många. Du kan köpa rottingstolar i både gamla, klassiska modeller och av modernare snitt. Det stora sortimentet innehåller en trad olika möbler, och även om vi kanske i första hand tänker på stolar eller möbelgrupper, finns det också många andra möbler som är tillverkade av rotting. Du kan, till exempel, komplettera dina stolar med en hylla i rotting. Och om du inte vill ha ett alltför stort inslag av rotting i rummet, eller på altanen, kan du nöja dig med en mindre möbel för känslans skull. En liten hylla, ett avlastningsbord eller ett blombord i rotting kan sätta stämningen i ett rum.

Rottingmöbler är alltså möbler för alla rum, både ute och inne. Idag kan vi faktiskt se dem överallt, både i privata hem, i sommarstugor, på uteplatser, serveringar och i många olika offentliga miljöer. Rotting är helt enkelt ett material som de flesta gillar, och detta alldeles speciella material inbjuder till alldeles speciella möbelmodeller. Det finns inget annat material man kan använda för att göra den klassiska mormorsstolen, till exempel. En korgstol som är lika älskad och eftertraktad idag som för hundra år sedan.

Att det är populärt med rottingmöbler innebär förstås att de finns att köpa i de flesta möbelvaruhus. Det gäller ju att se till att erbjuda det som kunderna vill ha. Men, tyvärr är sortimentet av rottingmöbler i de enskilda butikerna oftast inte särskilt stort. Om du vill kunna välja på mer än ett par modeller rekommenderar vi därför att du tittar på rottingmöbler här på nätet. Här finns det största utbudet och oftast också de bästa priserna och du hittar hela utbudet samlat på ett ställe. Här kan du jämföra både möbler och priser, och hitta de rottingmöbler som motsvarar alla dina krav och önskemål.