Skinnsoffor

Vilken möbel skulle du säga är den viktigaste i ditt hem? Är det sängen som låter dig sova skönt på natten, eller kanske matbordet där du kan få mat i magen? Trots att vi måste sova och äta, är det nog många som inte skulle ange varken sängen eller köksmöblerna som den viktigaste möbeln. Kanske just för att dessa möbler nästan är oumbärliga och vi ser dem som så självklara att vi inte ens behöver ranka dem. Men, framför allt för att många nöjer sig med en säng som fungerar att sova i, och köksbordet duger bara kan sätta ner tallriken där. Nej, det finns nog en annan möbel, som visserligen inte är livsviktig, men som spelar en så stor roll i våra liv att vi ser den som viktigast.

Det är också en möbel som de flesta lägger stort fokus på när den ska köpas ny, så att man får vad man önskar både då det gäller funktion och design. Denna viktiga möbel är givetvis soffan. Soffan har ofta en mycket central roll rent fysiskt, eftersom den brukar vara placerad ganska centralt i vardagsrummet. Ofta är soffan det första man ser när man kommer in i rummet. Det är alltså soffan som ger det första intrycket, som vi alla vet hur viktigt det är. Det är nog inte helt ovanligt att vi dömer folk lite efter hur deras soffa ser ut. Om vi ser en sliten och omodern soffa är det lätt att tro att den som bor där inte intresserar sig så mycket för sitt hem. Om inte soffan är inbjudande känns inte heller resten av miljön så trivsam och mysig.
Soffan är, som sagt, mycket viktig och det är också anledningen till att det ofta blir en lång och utdragen process när man ska köpa en ny. Att välja ut den soffa som ska vara rummets, ja kanske till och med hela hemmets, mittpunkt och blickfång under många år är minsann inte så lätt.

Om du vill vara säker på att soffan inte blir omodern, eller att du inte tröttnar på den efter några år, kan det vara klokt att välja en soffa av en klassisk modell. Klassiker är tidlösa och överlever trender på ett fantastiskt sätt. Modetrender kommer och går, och det gäller givetvis inredning i lika hög grad som mode. Det är ju alltid frestande att köpa något som verkligen känns nytt och fräscht. Men, när det handlar om stora och dyra möbler som man ska ha i många år kan det vara bra att hålla sig lite mer tidlösa modeller. Då har man utrymme att låta andra inredningsdetaljer stå för variationen, och man kan byta stil i rummet genom att byta ut textilier, mindre möbler och inredningsdetaljer. Om du väljer en soffa i en tidlös modell och i ett material som håller sig snyggt under många år har du en möbel som du kan vara stolt över i åratal.

Ett riktigt klassiskt och tidlöst material är skinn och läder. En skinnsoffa har alltid setts som exklusivt och elegant, och förr i tiden var det minsann inte var man unt att äga en skinnsoffa. Då var skinnsoffor så exklusiva att de främst sågs i slott och herresäten. Idag finns skinnsoffor i många olika prisklasser, och det är inte längre en klassfråga vem som ska kunna möblera med en snygg och klassisk soffa i skinn. Skinn är alltså ett material som kan anses vara tidlöst, och det är också ett tåligt material. Om du har en skinnsoffa behöver du inte gråta över lite spilld mjölk, eller saft. Det är bara att plocka fram trasan och torka bort det spillda. I en soffa av tyg hade det med största sannolikhet blivit en fläck som hade varit svår, eller kanske till och med omöjlig, att få bort. Men skinn suger inte åt sig vätska och annat på samma sätt som textilier, och därför går det oftast att enkelt torka bort fläckar och smuts och soffan blir som ny.

En annan stor fördel med skinn framför tyg och andra textilier är att skinnet faktiskt bara blir vackrare och vackrare med åren. Man talar ofta om patina på möbler, och gamla föremål, som något vackert och positivt. Skinn är ett material som också får en väldigt vacker patina med åren. Istället för en möbel som ser trist och sliten ut, kan du alltså ha en soffa som blir snyggare ju äldre den blir. Har du då valt en soffa av bra kvalitet, så att stommen håller formen, har du alltså köpt en soffa som du inte behöver byta ut på mycket länge, om ens någonsin. Ett bättre köp kan man väl knappast göra.

Men, det finns en del som inte alls gillar möbler av skinn, och inte kan tänka sig att ta in en skinnsoffa hemma. Kanske har de bara träffat på soffor av billigt skinn och detta häller inte alltid måttet. Ett skinn av dålig kvalitet får aldrig en vacker patina, utan kommer förmodligen spricka och bli fult när det slits. Ska du köpa en skinnsoffa är det alltså viktigt att du tittar lite extra på skinnet. Ofta är det ju modellen på soffan, samt funktion och komfort som vi lägger störst fokus på när vi ska köpa en soffa.

Men, vill du ha en skinnsoffa som du får glädje av under många år, måste du alltså också lägga fokus på skinnet. Ett bra skinn ska vara mjukt och lent, samtidigt som det känns kraftigt. Man brukar säga att du får vad du betalar för, och det stämmer i viss mån här också. Men, det är givetvis bättre att lägga lite mer pengar på en soffa i skinn av bra kvalitet eftersom du då får en möbel som du har glädje av i många år. I förlängningen blir den lite dyrare soffan billigare, eftersom du inte behöver byta ut den efter några år. En bra soffa i ett kvalitativt skinn har en mycket lång livslängd, och du kan ha en soffa som till och med går i arv.