Utemöbler

Det finns möbler för olika rum och möbler för olika funktion. Och så finns det en kategori möbler som vi använder till de flesta sammanhang när vi är lediga under sommaren och egentligen hela den säsong vi kan vara utomhus. Utemöbler, eller trädgårdsmöbler som vi också kan kalla dem, är möbler som vi älskar lite extra eftersom de hjälper oss att ta vara på den underbara svenska sommaren så bra som möjligt.  Även om vi säger trädgårdsmöbler måste de naturligtvis inte stå ute i trädgården. Alla har inte en egen trädgård med gräsmatta och plats för möbler. Men, många har i alla fall en balkong eller altan, och där fungerar utemöblerna också ypperligt, bara man väljer rätt möbler för rätt plats. Oavsett vilken typ av utemöbler man avser så är dessa möbler i stort sett oumbärliga för alla som vill kunna njuta av utomhuslivet under den ljusa och varma årstiden. Och tack vare det stora och varierade utbudet kan alla hitta utemöbler som passar sina behov och förutsättningar.

Har du en stor trädgård kan du möblera med en stor möbelgrupp med plats för många, och på den lilla balkongen kan du skapa en skön oas med fina, praktiska balkongmöbler som är speciellt anpassade för balkongens begränsade yta. På en större balkong går det givetvis lika bra att använda vilka utemöbler som helst. Utbudet gör det möjligt att skapa en plats i solen oavsett hur stor eller liten yta man har tillgång till ute.

Kanske är vi lite extra noga med att njuta av sommaren utomhus här uppe i Norden. Eftersom vi ofta har kalla och mörka vintrar känns det naturligt att försöka vara ta vara på de långa varma dagarna när ljuset och värmen äntligen återvänder. Och det vill vi göra så mycket det bara går. Redan när vårsolens första strålar värmer vill man ta med sig kaffekoppen ut, och trots att man kanske måste sitta inlindad i filtar för att inte frysa är det härligt att sitta utomhus. Där och då kommer trädgårdsmöblerna till användning för första gången för säsongen. Och när sommaren är här på allvar tar vi fram utemöblerna och flyttar ut vardagen till trädgården, altanen eller balkongen. För då vill vi sitta ute och äta, fika och umgås med vänner. Vilka utemöbler vi väljer beror dels på vilket utrymme vi har, och dels på vad vi vill göra utomhus.

En vanlig, traditionell möbelgrupp där man kan sitta och äta och dricka kaffe är nog ett måste för alla som har en trädgård. Men, utemöbler är ju så mycket mer. Vill du sitta ute och njuta av solen och värmen blir det så mycket bättre med en bekväm solstol, där du kan sitta skönt tillbakalutad och bara vara. En solstol eller en vilstol är nästan också ett måste om du vill njuta av sommar och ledighet. En skön stol som du kan ställa in efter eget önskemål, där du kan dra dig tillbaka med en god bok, eller för att bara vila en stund. Under lång tid har utemöbler handlat om en sittgrupp för fika och mat, samt någon form av vilstol, för solbad och avkoppling. Idag kan vi välja ur ett enormt utbud av möbler och vi inreder våra uteplatser på nästan samma sätt som inne. Den allra senaste trenden är att möblera ute med stora och generösa soffor där man kan sitta och mysa under långa ljusa sommarkvällar. Sofforna finns i många olika modeller, och precis som inomhus kan du välja mellan hörnsoffor, tre- och tvåsitsiga soffor, soffor med divan och många andra modeller. De flesta av dessa soffor är i konstrotting, eller något annat konstmaterial, som gör att de tål att stå ute i alla väder. De tjocka sköna dynorna är också tillverkade i material som tål väder och vind, vilket innebär att du kan möblera ett mysigt sommarrum ute även om du inte har en skyddad uteplats under tak.

Konstmaterial som konstrotting, plast, textilene och liknande ger lättskötta möbler som kan användas i stort sett överallt. Möblerna tål väder och vind, och kan alltså stå ute även om uteplatsen är oskyddad. Dessutom är möblerna underhållsfria, och det enda du behöver göra är att torka av dem när de blir smutsiga. De flesta möbler i konstmaterial är också lätta, och kan flyttas runt i trädgården utan problem.

De traditionella trädgårdsmöblerna är oftast tillverkade av trä, mycket beroende på att vi bor i ett land med mycket skog, där trä alltid har varit en naturlig råvara. Trä är ett vackert och naturligt material och för många känns det självklart att välja utemöbler av trä. Trämöbler är också tåliga, och kan stå ute under sommaren, även om de behöver en del omsorg och underhåll för att hålla sig fina år efter år. Har du trämöbler som inte är målade behöver du olja in dem inför varje säsong. Då står de emot väta på ett bra sätt, och kan stå ute under bar himmel. Har du köpt lackerade, eller målade, möbler får du istället bättra på färgen vid behov, så att färgen täcker och fortsätter att ge möbeln skydd. Men, det finns ju också träslag som inte behöver behandlas för att klara av vätan.

När plastmöblerna kom ut på marknaden blev de snabbt mycket populära. Populariteten beror förstås till en del på att det är mycket lättskötta möbler, och att de är lätta att bära och flytta. Med plastmöblerna kom också nya modeller och helt andra färger in i utesortimentet.  Plast, konstrotting och andra syntetmaterial har stått för en nästan revolutionsartad förändring av utemöbelsutbudet. Vem hade för bara något årtionde sen trott att det skulle vara möjligt att inreda uteplatsen med snygga och bekväma soffgrupper, till exempel. Att även trädgårdsdynorna numera kan fås i material som är vattenavstötande, gör förstås förändringen ännu större och häftigare. Idag kan du till och med möblera en helt öppen uteplats med en inbjudande, generös hörnsoffa eller divan, och du behöver inte ens plocka in dynorna när molnen hopar sig och det ser ut att bli regn.